Αθήνα, 1 Απριλίου 2024

Αρ. Πρωτ.: Γ.Α. 9360

Προς

  • Ομοσπονδίες – μέλη ΕΣΕΕ
  • Εμπορικούς Συλλόγους

Έδρες τους

 

Θέμα: Παράταση εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας με κυρώσεις

 

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως είναι γνωστό, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας έχει ξεκινήσει πιλοτικά για το λιανικό εμπόριο την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ η πλήρης εφαρμογή της με κυρώσεις είχε ανασταλεί ως τις 13 Μαΐου.  Ωστόσο, παρακολουθώντας την πορεία υλοποίησης της υποχρέωσης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επισημάναμε τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι, χωρίς δική τους ευθύνη, έχουν σήμερα φτάσει σε επίπεδο προσαρμογής που δεν ξεπερνάει το 40%.

Για το λόγο αυτό και γνωρίζοντας τις σημαντικές δυσχέρειες που έχουν προκύψει, απευθυνθήκαμε στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ζητήσαμε την εύλογη παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας, προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει το μικρομεσαίο λιανικό εμπόριο.

Περισσότερα...

Προς τους Εμπορικούς Συλλόγους - Ομοσπονδίες

 

Όπως ήδη γνωρίζετε τα ραντεβού για την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής διασύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών έπρεπε να είχαν δηλωθεί έως χθες 1 Απριλίου. Ωστόσο, από ανεπίσημη πληροφόρηση που έχουμε, η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει κατ' εξαίρεση ανοιχτή/διαθέσιμη

για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Συνεπώς, όσοι δεν έχουν ακόμη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες θα πρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή  myAADE → Εφαρμογές → Λοιπές Υπηρεσίες και να υποβάλλουν δήλωση για την απόκτηση και εγκατάσταση λογισμικού All in one, της συσκευής δηλαδή που

ενσωματώνει ταμειακή και τερματικό POS ταυτόχρονα (2 σε 1). Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται άτυπα η παράταση της 30ης Απριλίου, ασχέτως εάν τελικά ο έμπορος προτίθεται να προμηθευτεί ή όχι μηχανισμό All in one.

Η ΕΣΕΕ προσπαθεί ήδη προς κάθε κατεύθυνση να επιτύχει και επίσημη παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Απριλίου για κάθε περίπτωση.  Εάν έχουμε οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα αυτό, θα σας ενημερώσουμε άμεσα

Τελικά, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανταποκρινόμενο στο σχετικό αίτημα της ΕΣΕΕ, αποφάσισε την παράταση για 1+1 μήνα της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα αυτού του σύνθετου θέματος.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση ενός μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024, για τις εξής επιχειρήσεις:

  1. Όσους δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.
  2. Όσους θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται περισσότερoi.

 

   

                                                                             Κέρκυρα 4/1/24

                       

                                         ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ 

 

ΘΕΜΑ  .        ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2024

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας  ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους συναδέλφους εμπόρους, ότι οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα  8 Ιανουαρίου και λήγουν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.

 Συγκεκριμένα ,σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2024, θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου.

Εν συνεχεία και σύμφωνα  με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.  Άρα οι δύο τιμές, εξακολουθούν να αποτυπώνονται υποχρεωτικά βάσει και του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023) που ορίζει περί αναγραφής νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε.  Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ»

Περισσότερα...

                                                                                                      Κέρκυρα 7/12/23

 

                                                              ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ν.4177/2013 ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/12/2023  ΑΠΟ ΩΡΑ 11.00 – 15.00

               Και αυτές τις γιορτές στηρίζουμε τα τοπικά Κερκυραϊκά καταστήματα

              Ο Πρόεδρος του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και το Δ.Σ. εύχονται

                                               ΥΓΕΙΑ & ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

                                   Εκ του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας


Copyright © 2011-2012. All Rights Reserved.